Licznik odwiedzin
Szukaj
Logowanie
- |
29 Lip |
|
W czasie jednego ze swoich wyjazdów do Stanów Zjednoczonych, moja ciotka Ela z Gdańska wybrała się z wizytą do znajomych Żydów w Nowym Yorku. Gospodarze chcieli w tajemniczy sposób zapowiedzieć danie główne swojemu gościowi. Mówią tak: - Teraz cię czymś poczęstujemy. Ta potrawa nie wygląda może apetycznie, ale jak spróbujesz to już będzie zupełnie inaczej. Zaraz podamy... Po chwili przynieśli talerz z dymiącą masą mięsno - ziemniaczaną. - Ach! Czyżby to był kugiel? - zapytała ciotka. - Zgadza się - odrzekł zdumiony amerykański Żyd - a skąd wiedziałaś? - Bo ja to znam z Polski. - Eeee tam... - skrzywił się gospodarz. - Jadłam to u mojej rodziny! - Niemożliwe - kręcą głowami. - Ale ja to jadłam w Przedborzu!! - Gdzie, gdzie...? - W Przedborzu! Żydzi zastanawiają się chwilę i po chwili stwierdzają zgodnie: - Jeśli w Przedborzu... Tak, to jest możliwe!
Z przedborską potrawą jest jednak trochę inaczej. Niektórzy mylą placek kartoflany z kuglem albo próbują zrobić kugiel poza Przedborzem i wtedy wychodzi im placek. Tymczasem tak, jak nie każde wino musujące jest szampanem, tak i nie każdy placek kartoflany jest kuglem. Cały rytuał zaczyna się od tarcia surowych ziemniaków i cebuli. Kiedyś robiono to na ręcznych tarkach, ale świat idzie z postępem i dziś służy do tego robot kuchenny. Gdy nadejdą chłodne dni, warto zajrzeć tutaj w niedzielę rano. Wtedy całe miasteczko pachnie kuglem. Jak ktoś nie ma tu rodziny, to może być pewny, że w każdym lokalu gastronomicznym kupi sobie porcję.
My wszyscy zebrani, No cóż, gulasz, podobnie jak i placek nie jest "po węgiersku" czy też "ryba po grecku" nie jest potrawą grecką. A już największy humor to "schab po żydowsku" na który natrafiłem w jednym z przedborskich sklepów. Natomiast kugiel przedborski jest niezaprzeczalnie naszą potrawą regionalną. Dziś żadna impreza w Przedborzu, sportowa, turystyczna czy kulturalna, już nie może obyć się bez tego kulinarnego dodatku. Jak mawiają niektórzy [...] "po Żydach Panie zostało, a takie dobre..."
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać komentarze!
Powered by !JoomlaComment 3.25
3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved." |
|||||
Ostatnio zmieniany w Piątek, 11 Wrzesień 2009 08:44 |